Neem vrijblijvend contact op
Contact

Page content

Hoe zorg je voor ongekende ENERGIE in je organisatie en ga je verzuim, verloop en stress tegen?

article content

Hoe zorg je voor ongekende ENERGIE in je organisatie en ga je verzuim, verloop en stress tegen?

Meer dan een miljoen mensen in Nederland hebben verschijnselen van een burn-out. Ruim de helft alle Nederlanders heeft op het werk last van ernstige stress. Het ziekteverzuim in Nederland ligt aanzienlijk hoger dan het Europese gemiddelde. Hoe kan dat in een land waar alles zo goed geregeld lijkt te zijn? Over het algemeen genomen zit werkend Nederland niet optimaal in zijn vel. Grootste aandachtpunt: ENERGIE.

In organisatie wordt veelal gewerkt in teamverband. Neem twee teams, ze zijn even slim, hebben dezelfde competenties en dezelfde uitdagingen. Toch presteert het ene team aanzienlijk beter dan het andere. Hieraan liggen verschillende oorzaak aan ten grondslag maar uiteindelijk zijn ze allemaal terug de leiden naar energie. Het ene team kent een ander en hoger energieniveau en daardoor meer in staat om goed samen te werken, productiever, creatiever en vooral ook gelukkiger te zijn in hun werk.

Op moment dat je batterij vol zit, dat jezelf lekker voelt en drive hebt zit je goed in je energie. Energie is de kracht waarmee je jezelf en anderen in beweging zet. Om prestaties neer te zetten in een organisatie, en dan bij voorkeur zelfgekozen prestaties die aansluiten bij datgene wat jij wil en waar jij in gelooft. En daar zit gelijk een grote fout die veel organisatie begaan. Er wordt top-down gehandeld, worden zaken opgelegd en medewerkers ‘moeten’ in plaats van dat ze echt ‘willen’.

Beantwoord voor jezelf eens de volgende vraag:

–> Waar krijg je energie van?

Wanneer je deze vraag stelt aan professionals zal je vaak een Antwoord vaak te horen krijgen die niet met werk te maken heeft. Een goede vervolgvraag zou kunnen zijn, wanneer ervaar je dat ook op werk, en hoe kan je dat ook op werk gaan ervaren?

Het is namelijk goed dat we in ons privéleven hobby’s hebben waar we energie van krijgen maar als je 8 uur per dag werkt is het pure noodzaak om te zorgen dat je energie ook uit je baan haalt. Helaas zitten veel professionals in een systeem waarin hun batterij niet oplaadt maar juist leegloopt.

Als het gaat om energie bij mensen kan je er alleen uit halen wat er in zit. Het mooie is echter dat we ons potentieel van energie niet kennen. We weten alleen dat we tot veel meer in staat zijn dan dat we van onszelf denken. Om dit te onderstrepen, kijk maar naar topsporters, die weten keer op keer zichzelf verder te pushen. Zo werkt het dus ook met energie. Ga dus op zoek naar de momenten waarin de batterij zichzelf oplaadt, welke voorbeelden zijn daarvan in jouw organisatie en wat betekent dat? Ga tegelijkertijd na waar het energielek zit en hoe dat te verhelpen is.

Energie kan je onder verdelen in 4 kwadranten. Heb je veel of weinig energie en is het goede of slechte energie.

Zombie zone: weinig energie en slechte energie

Hyper zone: veel energie maar slechte energie

Comfort zone: weinig energie maar goede energie

Zin zone: veel energie en goede energie.

Het blijkt dat werkend Nederland hoofdzakelijk in de hyperzone zit. We zitten in een rat-race er wordt van alles van ons gevraagd, er moet veel maar we hebben niet de tijd en aandacht om datgene te doen wat we echt willen. Hier komen dus ook de schrikbarende cijfers van burn-out, ziekteverzuim, stress en verloop vandaan. Als je in de Hyperzone zit weet dan dat je 27% minder presteert dan gemiddeld. Daartegenover, mocht je in de Zinzone zitten, dan presteer je 43% beter dan gemiddeld. Ga eens voor jezelf na waar je met je team zit… Het beste om de Hyperzone tegen te gaan is simpel gezegd: stop the action. Begin niet met iets nieuws voordat het oude is afgerond of gestopt of zoals ze dat bij Starbucks zeggen: Plug out something old before you plug in something new. Heel concreet, neem wat vaker een time-out, misschien wel iedere dag. Denk na over je ambitie, wat wil je nou echt realiseren. Welk hefboomgedrag past daarbij, wat zijn die 1 a 2 gedraging waardoor je veel meer impact gaat maken. Om dit inzichtelijk te maken de volgende les, bekijk je agenda eens, want:

Je agenda geeft weer wat je echt belangrijk vindt

Om uit de Hyperzone te komen moet je vaker NEE zeggen, ook tegen Social Media. Maar zorg ook dat je in je organisatie de omstandigheid creëert waarin dat geaccepteerd wordt.

Om aan de slag te gaan met energie binnen je team is het belangrijk om met ‘the end in mind’ te beginnen, zoals Stephen Covey ons dat heeft geleerd. Begin met het eind en zet stapjes terug, hoe kom je daar?

Maak hiervoor gebruik van de volgende 5 stappen:

  1. Wat is onze droom en willen we dit écht?
  2. Wat is concreet de prestatie die hiervoor geleverd moet worden?
  3. Wat is het gewenste hefboomgedrag om dit te bereiken?
  4. Krijg je er energie van?
  5. Zo ja, ga ervoor. Zo nee, terug naar stap 1 en bijsturen

Bij veel organisaties wordt tevredenheid gemeten, zit een professional op z’n plek. Interessant om te meten maar je hebt vervolgens geen enkele aanwijzing om te weten of deze collega ook echt mee zal gaan in een verandering, strategie of project. Dat weet je pas als je nagaat hoe het met de energie zit.

Tot slot een mooie oefening waarin je na kan gaan hoeveel vrijheid voor energie er in jouw organisatie zit. In Nederland weten we waar we goed in zijn, wat we leuk vinden, samenwerken lukt ook nog wel. Aandacht geven aan de – gedeelde – ambitie mag beter.

Bij het eerstvolgende overleg, ga eens turven hoe vaak het woord ‘willen’ wordt gebruikt en hoe vaak het woord ‘moeten’ wordt gebruikt. Je zal zien dat er vaak een kader wordt geschept waarin we moeten maar echte energie krijgen we van die dingen die van intrinsiek graag willen. Go for it!

Dit artikel is tot stand gekomen na het podcast-interview met Patrick Davidson, oprichter van EnergyFinder en Betterday. Luister de podcast Energy That Works