Spreker Verandermanagement

Hoe werkt verandering annu nu, hoe krijg je de mensen aan boord en hoe slagen veranderingen wel?

Spreker Verandering: ontdek hoe veranderingen werken en wél slagen

De wereld verandert razendsnel en exponentieel en organisaties moeten mee. Als 'Spreker Verandermanagement' maakt Arjen Banach inzichtelijk dat wendbaarheid en aanpassingsvermogen meer dan ooit cruciaal zijn om nog van waarde te kunnen zijn en een bepalende rol te kunnen spelen in de wereld van morgen. Maar, verandering is lastig en het overgrote deel van de geïnitieerde veranderingen in organisaties stranden.


In zijn Lezing Verandermanagement laat Arjen Banach zien dat de manier waarop veel organisaties nu georganiseerd zijn niet meer past bij deze tijd. De organisatiestructuur en cultuur is verouderd en vooral gericht op datgene blijven doen wat er altijd is gedaan. Om die reden is verandering een lastig proces en hebben organisaties moeite met omgaan met weerstand bij verandering. Een veranderende wereld betekent dat klanten een veranderende behoefte hebben. Om goed in te kunnen blijven spelen op die veranderende behoefte en je organisatie relevant te houden is verandering een continu proces geworden. 


  Arjen Banach en Verandermanagement

Spreker en Organisatiefuturoloog Arjen Banach is in zijn werkzaamheden gefascineerd door toekomstgerichte organisatieculturen. De cultuur in een organisatie – hoe werk is georganiseerd, hoe wordt samengewerkt - is bepalend voor het slagen van verandering. Hij doet al jaren onderzoek bij de absolute uitblinkers als het aankomt op verandering en innovatie. Arjen Banach laat als ‘Spreker Verandermanagement’ zien wat de valkuilen zijn bij veranderingen en inspireert vooral over hoe de kans van slagen toeneemt. In zijn lezing Verandermanagement gaat hij in op de belangrijke spelregels voor verandering anno nu en laat hij zien hoe organisaties kunnen omgaan met weerstand bij verandering. Dit om te zorgen dat veranderen transformeert van een vervelende must naar een uitdagend avontuur!

Lezing aanvragen? 

Wat is Verandermanagement?

Verandermanagement gaat de aankomende jaren steeds meer aan relevantie verliezen. Hoe komt dat? Wat is verandermanagement? Verander-management betekent letterlijk het managen, dan wel besturen van verandering. In de wereld waarin onze organisaties opereren wordt het echter steeds lastiger om verandering te besturen. De wereld en de verandering die op ons af komen worden te complex om ze nog gestructureerd en gepland aan te vliegen. De ‘ouderwetse’ vorm van verandermanagement kenmerkt zich veelal door structuur en planning terwijl ervaring steeds meer leert dat geslaagde verandering ontstaat door experimenteren en improviseren. Als Spreker Verandermanagement gaat Arjen Banach in op hoe organisatieverandering anno nu wél slaagt. Er is veel aandacht voor experimenteren, kleine stappen zetten richting het gewenste doel. Waar vroeger werd gepoogd verandering in de breedte door te voeren, de organisatie in één keer te doen veranderen, wordt in de lezing Verandermanagement duidelijk dat geslaagde verandering diepte-veranderingen zijn.

 • Verandering worden steeds complexer en daardoor lastiger te besturen
 • Veranderen anno nu gaat niet gestructureerd en gepland maar d.m.v. experimenteren
 • Diepte-veranderingen hebben een veel grotere kans van slagen dan breedte-veranderingen

Waarom is verandermanagement belangrijk?

“Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg” – Albert Einstein

Ben jij het met de bovenstaande uitspraak eens, je hebt ‘m ongetwijfeld eerder gehoord… In de wereld van Natuurkunde is dit een absoluut waarheid, maar  geldt dit ook voor verandering in organisaties? In zijn rol als Spreker Verandermanagement stelt Arjen Banach dat er één factor is die bepaalt dat deze leus van Einstein in die wereld niet opgaat, de factor tijd. We leven met elkaar niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk. De manier van waardecreatie én de manier van werken in organisaties staan meer dan ooit onder druk. Als we praten over de wereld van werk, kijken we dan nog vaak  kritisch naar wat werkt? In de lezing Verandermanagement maak je op ludieke manier kennis met de verouderde patronen die in veel organisaties nog zichtbaar zijn. Deze patronen werken verandering en vernieuwing tegen en maken het omgaan met weerstand bij verandering tot een grote uitdaging. Door het thema verandermanagement te vertalen naar hoe verandering anno nu werkt laat Arjen Banach zien hoe je een toekomstgerichte organisatiecultuur bouwt waarin verandering wél slaagt. Want als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je steeds een beetje minder…

 • Organisaties werken veelal via verouderde patronen waardoor verandering lastig blijft
 • Door de alsmaar sneller veranderende wereld neemt de veranderdruk toe
 • Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg je steeds een beetje minder

Complimenten

"Arjen heeft op enthousiaste wijze onze leidinggevenden meegenomen in een innovatieve organisatiecultuur. Met een zeer boeiende lezing, maar ook door een workshop waardoor de leidinggevenden met een persoonlijk concreet experiment naar huis gingen. Arjen had zich goed geïnformeerd over onze organisatie en wist enkele prikkelende voorbeelden waar het beter zou kunnen aan de aanwezigen mee te geven."

Peter Fens - Achmea

"Tijdens het jaarlijkse congres HRM in de Zorg geeft Arjen Banach met zijn keynote een frisse blik op de toekomstgerichte zorgorganisatie. Hoe blijf je kwaliteit van zorg leveren in een snel veranderende wereld? Hij inspireert de 350 HR professionals en gaat ook in dialoog over hoe je een organisatiecultuur kunt creëren waarin veranderingen vanzelf ontstaan. Vol enthousiasme en energie!"

Joke Dielesen - CKC Seminars

"Arjen Banach weet energie, dynamiek en content op een pakkende manier te verbinden. Tijdens zijn vermakelijke lezing zet zijn energieke attitude je aan tot een grote glimlach, tot een actieve houding om gelijk aan de slag te gaan met de materie en bovenal tot nadenken."

Jan Buitendijk - AstraZeneca

"Bij ABN AMRO hebben we een inspiratiemiddag georganiseerd voor leidinggevenden. We kregen de naam van Arjen Banach door en uiteindelijk zijn we met hem in zee gegaan voor een uur vol humor en energie gericht op 'het werken bij de bank' en hoe dit meer toekomstgericht te maken. De inzichten waren praktisch en toepasbaar en de sessie is zeer goed beoordeeld door de aanwezigen. Een echte aanrader!"

Bianca Fernandez - ABN AMRO

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Spreekonderwerpen verandermanagement 

Verandermanagement is een complex en uitdagend onderwerp. De Lezing Verandermanagement is echter geen analytisch hoorcollege waarin je rustig onderuitgezakt kan zitten. Arjen Banach gebruikt als Spreker Verandermanagement inspirerende voorbeelden over hoe verandering transformeert van een vervelend proces naar een uitdagend avontuur. Weerstand bij verandering is namelijk te verminderen wanneer verandering anders wordt aangevlogen. Interactie, humor en energie voeren de boventoon. Dit is waar Arjen Banach zich mee onderscheidt, hoe meer beleving, hoe meer de inspiratie beklijft en hoe groter de kans dat het geleerde gaat worden toegepast. Bij de Lezing Verandermanagement word je uitgedaagd om het geleerde morgen gelijk in de praktijk te brengen, het is een wake-up-call en call to action inéén.

 • Energie, humor en interactie voeren de boventoon
 • Inspirerende best-practices over hoe verandering anno nu in z’n werk gaat
 • Verandermanagement praktisch vertaalt zodat je morgen kan beginnen

Verandermanagement per branche

Elke toekomstgerichte organisatie is aan verandering onderhevig. Verandermanagement in organisaties wordt om die reden steeds belangrijker. Per branche zijn de uitdagingen rondom die verandering echter verschillend, het omgaan met die veranderingen verschilt per sector. Als Spreker Verandermanagement hanteert Arjen Banach altijd maatwerk. Door de lezing Verandermanagement zo goed mogelijk te laten aansluiten op de organisatie, haar uitdagingen en de sector waarin wordt gewerkt wordt de kans aanzienlijk vergroot dat de inzichten worden vertaald naar acties in de praktijk. Verandermanagement in de zorg onderscheidt zich van verandermanagement in de overheid. En verandermanagement in het onderwijs onderscheidt zich van die in commerciële sector.

  Verandermanagement in de zorg

Een van de sectoren waar de druk van veranderingen het hoogst is is de zorgsector. Verandermanagement in de zorg is al jaren een heet hangijzer. De verzuim en verloop cijfers zijn historisch hoog, medewerkers blijken de alsmaar hoger wordende werkdruk nauwelijks aan te kunnen. Niet verwonderlijk dat er een schreeuwend tekort is aan mensen in de zorg. Zonde. In beginsel is werken in de zorg een van de mooiste beroepen die er is. Door de vele veranderingen die er de laatste jaren zijn opgetreden in de sector moeten professionals steeds meer in minder tijd. De verantwoording is toegenomen en mensen komen minder toe aan datgene waarvoor ze eigenlijk ooit voor de zorg hebben gekozen. Als Spreker Verandermanagement in de Zorg kijkt Arjen naar hoe veranderingen kunnen transformeren naar experimenten zodat er weer echt beweging op gang komt. Hij is jaren actief geweest in de zorg en in zijn lezing Verandermanagement laat hij op treffende wijze zien hoe verandering toch weer voor de juiste energie kan zorgen. 

  Verandermanagement in het onderwijs

Er wordt veel gezegd en geschreven over het onderwijs, het is niet meer van deze tijd zijn, het is te gedateerd. In een snel veranderende wereld met veranderende behoeften ontstaat er logischerwijs ook veranderende behoeften naar beroepen en dat legt druk over de onderwijssector. Er moet niet worden opgeleid voor werkeloosheid maar voor waar de wereld over een aantal jaar behoefte aan heeft. Werken in het onderwijs is van nature al een baan met verhoogde werkdruk. Vanwege de enorme druk die de veranderende wereld, maatschappij en politiek nu ook nog uitoefenen op onderwijs zorgt voor een ongekend hoge werkstress. Veranderingen blijken hierdoor keer op keer weer moeilijk te slagen. Als Spreker Verandermanagement in het Onderwijs kijkt Arjen naar hoe veranderingen kunnen transformeren naar experimenten. In zijn lezing Verandermanagement laat hij op treffende wijze zien hoe verandering toch weer voor de juiste energie kan zorgen.  

  Verandermanagement in overheid

De maatschappij verandert sterk. Onze fysieke omgeving verandert sneller dan ooit en burgers veranderen mee, hebben andere, nieuwe behoeften waarop de maatschappij op in moet spelen. Dit legt een grote druk op de overheid. Verandermanagement in de overheid is de laatste jaren een steeds belangrijker thema geworden. Hoe richt je een overheidsorganisatie zo in dat je adequaat in kan spelen op de behoeften van burgers? Je staat als overheidsorganisatie ten dienste van deze burgers maar desondanks is de laatste jaren de kloof tussen burger en overheid groter geworden. Als Spreker Verandermanagement in de Overheid kijkt Arjen naar hoe veranderingen kunnen transformeren naar experimenten zodat er weer echt beweging ontstaat. Hij is jarenlang actief in de lokale overheid als raadslid en fractievoorzitter en in zijn lezing Verandermanagement laat hij op treffende wijze zien hoe verandering toch weer voor de juiste energie kan zorgen.


Lezing aanvragen? 

Spreker verandermanagement inhuren? 

We leven niet in een tijdperk van verandering maar in een verandering van tijdperk. Dat verandering nodig is om een toekomstgerichte organisaties te ontwikkelen is ondertussen wel neergedaald. Toch blijkt verandering keer op keer moeilijk van de grond te komen. De kunst van veranderen is om het wél te laten slagen om te zorgen dat mensen aan boord zijn, dat er wordt omgegaan met weerstand. Verandering moet om deze reden vanaf nu anders worden benaderd. Niet door grote veranderprocessen van bovenop op te leggen maar door vanaf onderaf te starten met experimenteren. Wil jij een Spreker Verandermanagement inhuren? Arjen Banach onderscheidt zich door de hoge mate van interactie, humor en energie. Alles om te zorgen dat je morgen de inspiratie ook daadwerkelijk in de praktijk kan brengen. Verandering is onmisbaar en kan met de juiste tools transformeren tot een energiek proces dat zorgt voor groei in organisaties en professionals. Spreker Verandermanagement boeken? Kies voor een blijvende verandering!

Kies Arjen Banach...

 • Voor een frisse blik op hoe verandering leidt tot winnende organisaties.
 • Voor een innovatieve kijk op hoe werk te organiseren en de rol van cultuur hierin.
 • Voor het doorbreken van remmende factoren en durf om te experimenteren.
 • Voor een flinke dosis energie, humor en interactie.

Niet geschikt...

 1. Als professor met een verhaal dat bol staat van de wetenschappelijke onderzoeken en theoretische modellen zonder praktische inslag.
 2. Voor een analytisch hoorcollege managementfilosofie met bijbehorende powerpoint van 100+ slides.

Verandering & innovatie 

Verandermanagement is een proces dat vaak tot stand komt omdat een bepaalde verandering op dat specifieke moment moet. Er is iets waar een organisatie op dat moment in moet spelen – een fusie, externe ontwikkeling - en daardoor ontstaat veranderdruk en vaak ook weerstand bij medewerkers waar een organisatie mee moet zijn om te gaan. De meest organische manier van verandermanagement is door constant te innoveren. Constant op zoek te zijn in dagelijkse werkzaamheden hoe dit morgen een stapje beter te doen en daardoor grote veranderprocessen zoveel mogelijk voor te blijven. Als Spreker Verandermanagement maakt Arjen Banach daarom veel gebruik van de inzichten van innovatie. Tijdens de lezing Verandermanagement leer je hoe je door middel van experimenten een cultuur bouwt waarin constant vernieuwd wordt. 

Verandering & werkgeluk 

Veranderingen worden vaak niet met veel gejuich ontvangen door medewerkers. Het gevoel dat er weer iets ‘moet’ heerst. Dat is een uitdaging want het gedrag van medewerkers is uiteindelijk de sleutel tot het welsalgen van een verandering. Een organisatiecultuur waar medewerkers centraal staan en die zorgt voor de nodige energie is daarom heel welkom. Hoe meer betrokken de medewerkers bij een organisatie en de werkzaamheden zijn hoe eerder ze geneigd zijn om een verandering te omarmen. Als Spreker Verandermanagement gebruikt Arjen Banach daarom vaak inzichten vanuit de wereld van werkgeluk. Om deze manier gaat de lezing Verandermanagement niet alleen specifiek over de verandering maar ook over hoe je als organisatie bouwt aan een cultuur waarin veranderingen voortaan sneller worden omarmd. 

Verandering & leiderschap

Omgaan met weerstand bij verandering is een belangrijk thema tijdens de lezing Verandermanagement. Hoe verandering namelijk wordt geïnitieerd is essentieel voor het welslagen ervan. Verandering komt veelal tot stand door initiatief van leiders in een organisatie. Het is hun taak om de organisatie te leiden in een snel veranderende wereld en dit betekent dat er lastige keuzes moeten worden gemaakt, welke koers wordt gevaren en hoe nemen we de mensen daarin mee. Leiderschap en verandering beïnvloeden elkaar enorm. Leiderschap bepaalt namelijk in hoeverre leiders hun medewerkers meenemen in het proces Hoe beter er gebruikt wordt gemaakt van leiderschap hoe beter de verandering. Wil je dat een veranderproces gedragen wordt, zorgt dat zoveel mogelijk van de verandering ook is aangedragen. Als Spreker Verandermanagement gebruikt Arjen Banach om die reden veel inzichten en technieken vanuit de wereld van leiderschap.

Benieuwd naar de mogelijkheden?