Energie Challenge

Week 1 - Sociale Energie

Wat is de Energie Challenge?

Hartstikke leuk dat je meedoet aan de Energie Challenge. Deze 4-weekse challenge is er volledig op gericht om jou als professional meer inzicht te geven in wie je bent, wat je wil en hoe je dit kan gaan toepassen. Resultaat hiervan is dat je meer energie gaat ervaren in je werk (en ook in je privéleven) en energie is de grootste voorspeller van succes, ook voor jou! 

4 weken lang ontvang je elke week een opdracht rondom een bepaald thema van energie. 

 • Week 1: Sociale Energie - Je draagt met je werkzaamheden bij aan een hoger doel dat bij jou past
 • Week 2: Mentale Energie - Je kan in je werkzaamheden je passies en talenten kwijt en kan groeien
 • Week 3: Emotionele Energie - Je hebt een mindset die je helpt om echt gelukkig te zijn in je werk
 • Week 4: Fysieke Energie - Je hebt de energie en kracht om ook echt datgene te doen wat je wil

De opdrachten zijn er op ontworpen dat ze niet veel tijd in beslag nemen, richttijd is een kwartier. Elke opdracht geeft je inzicht op een bepaald vlak van energie. De Energie Challenge wordt echt een succes als je de uitkomsten gaat delen met je collega's. Zo leer je elkaar beter kennen en weet je beter hoe je elkaar kan helpen en aansluiting kan vinden. 

Week 1: Sociale Energie

Sociale energie is energie die je krijgt door een bijdrage te leveren aan iets dat groter is dan jezelf. Wij mensen zijn sociale dieren, we willen erbij horen. Wellicht heb je wel eens gehoord van het miljonairs-dillemma. Rijke mensen die het goed hebben, pleziertjes te over maar ze dragen niets meer bij aan de maatschappij en daardoor voel je een leegte. Als professional werk je bij een organisatie die ergens voor staat, zij hebben een reden van bestaan, net zoals jij dat hebt. Deze week gaan we ontdekken wat jouw essentie is, wat is jouw kompas? Door middel van een geleide visualisatie gaan we je kompas samenstellen en vervolgens kijken hoe we dit kunnen laten aansluiten om je werkzaamheden. Hoe beter de match, hoe meer sociale energie je zal gaan ervaren omdat je dag in, dag uit de wereld om je heen een stukje mooier zal maken. 

Stap 1 Visualisatie


 • Luister het bovenstaande audio-bestand. Doe dit op een rustige plek waar je niet wordt gestoord. Het duurt in totaal 7,5 minuut. Het is aan te raden om een koptelefoon of oortjes op/in te doen. Succes!

Stap 2 Kompas 

Je hebt het audio-bestand geluisterd, een geleide visualisatie. Je bent meegenomen op een reis door je eigen creaties op materieel (museum) en immaterieel (gevoelens) vlak. Het lijkt alsof je geen enkele invloed hebt om wat je hebt ervaren maar het is een pure weergave van datgene wat jij belangrijk vindt in je leven. 


De opdracht: Selecteer uit onderstaande veld 10 woorden waar je, na de visualisatie het sterkste gevoel bij hebt en die jou als persoon het beste omschrijven en datgene wat jij belangrijk vindt in het leven. Denk hier niet bij na maar ga puur op je gevoel af. Succes!

Vervolg:

 • 1 - Van de 10 woorden die je overhebt mag je er nog 3 wegstrepen, zorg dat je er 7 overhoudt. 
 • 2 - Van de 7 woorden mag je er nog eens 2 wegstrepen.
 • 3 - Tot slot mag je van de 5 overgebleven woorden nog 1 wegstrepen zodat je 4 woorden overhebt.
 • 4 - De 4 woorden die je nu hebt vormen gezamenlijk jouw kompas. Ga naar stap 3!

Stap 3 Matching

Je kompas zegt alles over wie jij in essentie bent en wat jij belangrijk vindt in het leven. Hoe beter je kompas terugkomt in je dagelijkse werkzaamheden hoe meer sociale energie je zal ervaren, je doet immers iets wat bij je past en waarmee je echt iets bijdraagt. 

De opdracht: 

 • 1 - Schrijf kort uit - in een paar zinnen - wat elk woord van je kompas precies voor je betekent, waarom is dit belangrijk voor je ? Liefde kan bijvoorbeeld voor iedereen iets anders betekenen dus omschrijf wat elke kernwaarde voor jou inhoudt...
 • 2 - Kijk vervolgens per kernwaarde in hoeverre dit terugkomt in je werk. Niet elke waarde zal even goed vertegenwoordigd zijn maar hoe beter je kompas aansluit bij je werkzaamheden hoe meer sociale energie je zal ervaren. Het is je taak om uiteindelijk één kernwaarde te selecteren waarvan je vindt dat deze wél terug kan komen in je werk maar waarbij dit nu nog te weinig gebeurd... Welke kernwaarde is dat?
 • 3 - Bespreek vervolgens met een collega (of meerdere collega's) hoe je er voor kan zorgen dat deze kernwaarde meer terug gaat komen in je dagelijkse werkzaamheden, op welke manier kan je hier meer aandacht aan geven, meer werken vanuit deze waarde? Vraag je collega om advies en ook om sociale controle, hij of zij zal aan het einde van de week vragen of het is gelukt en hoe je het hebt gedaan. 
 • 4 - Week 1 gaat er dus om om ervoor te zorgen dat je werk beter gaat aansluiten op je kernwaarden, dat wat jij echt belangrijk vindt. Om daarin een stap vooruit te zetten ga je één specifieke kernwaarde extra aandacht om het wel mogelijk is deze te borgen in je werkzaamheden maar waar je dit nu nog te weinig doet. Het resultaat, meer sociale energie. Succes!