Energie Challenge

Week 4 - Emotionele Energie

Week 4: Emotionele Energie

 • Emotionele energie:  Emotionele energie gaat, de naam zegt het al, over je emoties. Emoties worden gevormd door de gebeurtenissen in je leven en de gedachten die je vervolgens over deze gebeurtenissen krijgt. Als je goed in je vel wil zitten, fijne emoties wil ervaren, dan moet je dus je invloed nemen bij je gedachten. Als je je gedachten kan controleren dan kan je een mindset creëren. Een mindset helpt je om zo vruchtbaar mogelijke gedachten te hebben over alles wat er gebeurt in je leven. We streven allemaal iets na en hoe beter je mindset daarop is afgestemd, hoe eenvoudiger het wordt om dat te bereiken. Maar wat je ook nastreeft, een positieve mindset zal je helpen om makkelijker gelukkig en succesvol te zijn. 

Week 4: De opdracht 

Op de Universiteit van Harvard is onderzoek gedaan naar welke zaken bijdragen aan een positieve mindset. De zaken zijn voortgekomen uit het 'gelukscollege' dat al 20 jaar op rij het meest populaire college is binnen de universiteit. Professor Shawn Achor onderzocht 7 mindset-strategiën die je kunnen helpen om je mindset positiever te krijgen. Dit zijn ze:

 • 1 - Mediteren: Je hebt ongetwijfeld al gehoord van meditatie. Er hangt een wat zweverig karakter vast aan deze methodiek maar het is een van de meest wetenschappelijk bewezen strategiën om je gedachten te ordenen, aan te sterken en rust te geven. In ons drukke leven zijn we vaak toe aan pauze omdat we moe zijn, hard hebben gewerkt. We zijn, als kenniswerkers, echter moe in ons hoofd, niet in ons lichaam. Onze pauze bestaat veelal uit sociale gebeurtenissen als belletjes, praatjes en afspraakjes, allemaal belasting voor je gedachten. Als je echt pauze wil kan je het beste mediteren. Je krijgt meer grijze massa in je hersenen en zal hierdoor productiever, creatiever en ook positiever zijn. Experimenteer hiermee!
 • 2 - Uitkijken naar iets: Als je kijkt naar je agenda dan zal je concluderen dat je het enerzijds druk hebt maar dat je anderzijds ook heel veel leuke dingen gepland hebt staan. Door ons drukke leven zijn we ons echter vaak niet meer bewust van welke leuke acitiviteiten ons te wachten staan. Positieve mensen hebben altijd wat leuks op de planning staan, zijn zich hiervan bewust en leven daar ook naar toe. Als je dit doet heb je meer positieve gevoelens voor, tijdens en na deze activiteit. 
 • 3 - Geld uitgeven aan ervaringen: Je kan geld in beginsel uitgeven aan twee zaken, spullen of ervaringen. Onderzoek wijst uit dat investeren in ervaringen veel meer invloed heeft op geluksgevoel dan investeren in spullen. Probeer dus als je geld uitgeeft - en het gaat niet om primaire levensbehoeften - dit aan ervaringen te doen. Denk hier vooral aan als je iemand een cadeau wil geven. 
 • 4 - Lichaamsbeweging: We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor je conditie en fysieke gesteldheid. Lichaamsbeweging draagt echter ook bij aan je mindset. Je kent vast het moment wel na het sporten dat je er helemaal doorheen zit, fysiek ben je niets meer waard, maar mentaal ben je ontzettend sterk. Je bent scherp, gefocust en trots op jezelf. Bewegen doe je niet alleen voor je lichaam maar ook voor je mindset. Onderzoek wijst uit dat gezien ons stressvolle westerse leven we minimaal 3 uur per week intensief moeten sporten. 
 • 5 - Bewust vriendelijk: Niets is leuker dan positiviteit delen, als je goed in je vel zit kan je anderen daarmee infecteren. Onderzoek heeft uitgewezen dat als je per dag 5 onbekende mensen oprecht groet, je als een stuk gelukkiger bent. Ga eens na, groet je onbekende mensen, zoek je oogcontact met de mensen die voorbij lopen? We zijn sociale dieren dus bevestiging in de vorm van kleine connecties met anderen is heel belangrijk.
 • 6 - Omgeving positief: Positieve mensen zijn zich bewust van hun omgeving en gaan om met mensen die ook positief zijn. Wellicht ken je mensen die je meer energie kosten dan dat ze je opleveren. Soms kan je niet om deze mensen heen (in het ergste geval is het zelfs je baas) maar wat belangrijk is voor jou is dat je jouw energie investeert in de mensen die jou ook energie geven. Wees er bewust van met wie je tijd doorbrengt. Daarnaast hebben positieve mensen een positieve materiële omgeving. Hoe ziet jouw huis eruit, stimuleert het je om je goed te voelen, sluit het aan bij wat je nodig hebt om die dingen te doen die je graag wil doen? 
 • 7 - Iets doen wat bij je past: Tot slot is het belangrijk om dingen te doen die bij je passen. Het blijkt dat we veel zaken doen omdat ze nu eenmaal gedaan moeten worden en bij ons op het bordje zijn gekomen. Het kan echter heel goed zijn dat iets niet goed bij je past. Sommige mensen slikken dit en dit gaat ten koste van enorme berg energie. Niets is zo erg dan een taak te moeten uitvoeren waarvan je weet dat deze niet bij je past. Durft eerlijk te zijn tegenover jezelf en anderen over wat je zou moeten doen. 

De Opdracht:

Kies uit de bovenstaande lijst 2 mindest-strategiën uit die je de komende week een boost gaat geven. Dit kunnen zaken zijn die je nog helemaal niet doet of zaken die je wil optimaliseren, kies in ieder geval 2 dingen uit waarvan jij het gevoel hebt dat ze het grootste positieve effect op jou gaan hebben. 

Om de opdracht voor jou makkelijker - en de impact groter - te maken is het raadzaam om dit met je sociale omgeving te doen. Bespreek sowieso met 1 collega welke twee zaken jullie aan gaan werken en vraag na een week elkaar hoe het is gegaan. Voor het grootste resultaat betrek je ook je familie hierbij en maak je dit tijdens het avondeten bespreekbaar en vraag je iedereen 2 zaken te kiezen. Succes!

Wat is de Energie Challenge?

Hartstikke leuk dat je meedoet aan de Energie Challenge. Deze 4-weekse challenge is er volledig op gericht om jou als professional meer inzicht te geven in wie je bent, wat je wil en hoe je dit kan gaan toepassen. Resultaat hiervan is dat je meer energie gaat ervaren in je werk (en ook in je privéleven) en energie is de grootste voorspeller van succes, ook voor jou! 

4 weken lang ontvang je elke week een opdracht rondom een bepaald thema van energie. 

 • Week 1: Sociale Energie - Je draagt met je werkzaamheden bij aan een hoger doel dat bij jou past
 • Week 2: Fysieke Energie - Je hebt de energie en kracht om ook echt datgene te doen wat je wil
 • Week 3: Mentale Energie - Je kan in je werkzaamheden je passies en talenten kwijt en kan groeien
 • Week 4: Emotionele Energie - Je hebt een mindset die je helpt om echt gelukkig te zijn in je werk

De opdrachten zijn er op ontworpen dat ze niet veel tijd in beslag nemen, richttijd is een kwartier. Elke opdracht geeft je inzicht op een bepaald vlak van energie. De Energie Challenge wordt echt een succes als je de uitkomsten gaat delen met je collega's. Zo leer je elkaar beter kennen en weet je beter hoe je elkaar kan helpen en aansluiting kan vinden.