Spreker Onderwijs

"Beter doceren door te leren doseren"          Arjen Banach

Het onderwijs, voor de groep staan. De mooiste baan die er is. Of moeten we zeggen: de mooiste baan die er zou kunnen zijn?

Ons onderwijssysteem vraagt veel van medewerkers. Werk- en regeldruk nemen toe, uitval en verloop zijn groot en een collectieve burn-out ligt op de loer. Het systeem kunnen we helaas niet met een druk op knop veranderen. Hoe gaan we dan om met al die veranderingen in ons werk? Hoe bouwen we aan een werkomgeving waar in onderwijspersoneel meer centraal komt te staan?

Onderwijsprofessionals. Ze staan eigenlijk altijd aan en constant klaar voor anderen. Collega’s kunnen op hen rekenen en voor leerlingen geldt dat al helemaal. Die staan op één, want zo hoort het. Maar hoeveel aandacht geven onderwijsprofessionals nog aan zichzelf? 

Als Spreker Onderwijs helpt Arjen onderwijsprofessionals hun werk weer zo in te richten dat ze het als zinvol ervaren en er grip op hebben. Want ondanks dat het soms voelt alsof het werk je door de vingers glipt en je het even niet meer kan overzien, er is altijd een mogelijkheid om weer meer energie te krijgen van je baan. Zodat je, als je aan het einde van de dag klaar bent en de deur achter je dichttrekt of je laptop dichtklapt, kunt denken: was het thuis maar net zoals op school …

In 2018 werd Arjen uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende sprekers van Nederland, onder andere door de hoge mate van interactie, humor en energie in zijn lezingen. In 2022 verscheen 'Zet je Leerlingen op 2', het boek dat hij samen met collega Niek van den Adel schreef voor onderwijsprofessionals. 

Lezing aanvragen? 

Lezingen & Workshops

Werkgeluk in het Onderwijs

Werkgeluk in het onderwijs staat onder druk. Door de vele veranderingen zijn de verzuim en verloop cijfers historisch hoog, medewerkers blijken de alsmaar hoger wordende werkdruk nauwelijks aan te kunnen. Niet verwonderlijk dat er een schreeuwend tekort is aan mensen in het onderwijs. Zonde. In beginsel is werken in het onderwijs een van de mooiste beroepen die er is. Door de vele veranderingen die er de laatste jaren zijn opgetreden in de sector moeten docenten en ondersteunend personeel steeds meer in minder tijd. De verantwoording is toegenomen en mensen komen minder toe aan datgene waarvoor ze eigenlijk ooit voor het onderwijs hebben gekozen. Als Spreker Onderwijs kijkt Arjen Banach naar hoe een werkomgeving kan ontstaan waardoor medewerkers weer meer energie gaan ervaren van hun werkzaamheden. De Lezing Werkgeluk in het Onderwijs staat bol van de praktisch tips die morgen kunnen worden toegepast.

Verandering in het Onderwijs

Er wordt veel gezegd en geschreven over het onderwijs, het is niet meer van deze tijd zijn, het is te gedateerd. In een snel veranderende wereld met veranderende behoeften ontstaat er logischerwijs ook veranderende behoeften naar beroepen en dat legt druk over de onderwijssector. Er moet niet worden opgeleid voor werkeloosheid maar voor waar de wereld over een aantal jaar behoefte aan heeft. Werken in het onderwijs is van nature al een baan met verhoogde werkdruk. Vanwege de enorme druk die de veranderende wereld, maatschappij en politiek nu ook nog uitoefenen op onderwijs zorgt voor een ongekend hoge werkstress. Veranderingen blijken hierdoor keer op keer weer moeilijk te slagen. Als Spreker Onderwijs kijkt Arjen naar hoe veranderingen kunnen transformeren naar experimenten. In zijn lezing Verandermanagement laat hij op treffende wijze zien hoe verandering toch weer voor de juiste energie kan zorgen.  

Vernieuwing in het Onderwijs

In het onderwijs wordt flink geīnnoveerd. Dat moet ook wel. Om waardevol onderwijs te kunnen blijven verzorgen met we anders en slimmer omgaan met het concept lerenDit brengt in korte tijd vele veranderingen met zich mee. Door die vele veranderingen zijn de verzuim en verloop cijfers historisch hoog, medewerkers blijken de alsmaar hoger wordende veranderdruk maar moeilijk bij te kunnen benen. Dat is een belangrijk signaal. Geslaagde vernieuwing ontstaat pas als onderwijsprofessionals meedoen, als vernieuwing iets wordt van iedereen in de organisatie. Als je wil dat iets gedragen wordt moet het ook aangedragen zijn. Spreker Onderwijs kijkt Arjen naar hoe iedereen bij kan dragen aan de broodnodige vernieuwing in het onderwijs. En hoe we daar met elkaar tijd voor vrijspelen die geīnvesteerd kan worden in samen het werk stukje bij beetje te verbeteren en daarmee te groeien naar een toekomstgerichte onderwijsorganisatie.
Visie & Praktisch Advies
Arjen geeft energie met zijn presentaties. Samen met zijn visie op persoonlijk leiderschap en werkgeluk maakte hij onze inspiratiedagen tot een groot succes. Net zo gemakkelijk lukt het Arjen om zijn visie en kennis in te zetten voor praktische adviezen voor organisatie, teams en de medewerkers. Hij heeft ons op deze manier met energie op weg geholpen onze strategie tot leven te brengen.

Ria Schuurman - 

Cosis (zorg)

Prikkelend & Op Maat
Arjen heeft op enthousiaste wijze onze leidinggevenden meegenomen in een innovatieve organisatiecultuur. Met een zeer boeiende lezing, maar ook door een workshop waardoor de leidinggevenden met een persoonlijk concreet experiment naar huis gingen. Arjen had zich goed geïnformeerd over onze organisatie en wist enkele prikkelende voorbeelden waar het beter zou kunnen aan de aanwezigen mee te geven.
Peter Fens -  Achmea
Inspirerend & Frisse Blik
Tijdens het jaarlijkse congres HRM in de Zorg geeft Arjen Banach met zijn keynote een frisse blik op de toekomstgerichte zorgorganisatie. Hoe blijf je kwaliteit van zorg leveren in een snel veranderende wereld? Hij inspireert de 350 HR professionals en gaat ook in dialoog over hoe je een organisatiecultuur kunt creëren waarin veranderingen vanzelf ontstaan. Vol enthousiasme en energie!
Joke Dielesen - CKC Seminars
Energiek & Praktisch
Een inspirerend verhaal! Wat een super goeie leuke simpele voorbeelden om 'de wereld beter te maken'. Allemaal voorbeelden die ik ook weer kan gebruiken bij mijn werkzaamheden. Eigenlijk weet je het wel, maar als iemand het dan op zo'n leuke manier vertelt, word je toch weer wakker geschud.

Irene Mulder -

De Rotterdamse Zorg

Trainingen in het Onderwijs

Samen met Team Heartbeats ondersteunt Arjen met hele praktische trainingen en coaching veel onderwijsorganisaties in thema's als veerkracht, omgaan met verandering en werkplezier.